Bevakning av event, nyheter och vimmel.
Instagram

Favoritstället "Digital Revolution". Ann Follin, museichefen för Tekniska Museet berättar om utställningen

Ann Follin, museichef för Tekniska Museet på Gärdet berättar om den aktuella utställningen "Digital Revolution" och om det kommande nya Science Center med temat ”Den Skapande Hjärnan”. Digital Revolution är en modern tappning för digitalt skapande. Utställningen visar hur man använder digital teknik i film, musik, mode och dataspel. Den är producerad av Barbican Center i London och är deras hittills största produktion på över 2000m2.  Tekniska museet vill sticka ut hakan och vill bli, om de inte redan är, små geniers favoritställe.

Max Nöje:  Vad är Digital Revolution?
Ann Follin: En är en helt fantastiskt och omvälvande upplevelse med interaktiva stationer där man kan testa, pröva och få uppleva. Vi har fått äran att få världspremiär på utställningens internationella turné. Hos oss ska den vara fram till 30:e augusti innan den åker i väg, förmodligen till en annan kontinent.

Det är också en utställning som också visar hur konstnärer, dataspelsutvecklare och filmfolk idag använder den digitala tekniken. Vi är mitt inne i en digital revolution som kommer att påverka oss väldigt mycket mer än vad den industriella revolutionen gjorde. Den kommer även att påverka vilken kompetens som efterfrågas i framtiden, men även vårt dagliga liv och sannolikt att ställas krav på oss att anamma den nya tekniken, ta del av den, och där är Tekniska museet en intressant partner att diskutera de här frågorna med och vad det innebär för oss. Vi tycker också att vi har en väldig bra möjlighet att skapa en begriplighet för människor och en delaktighet i den här teknikutvecklingen som går en sådan rasande fort.

Max Nöje:  Hur kan Tekniska museet vara så populärt?
Ann Follin: Vi har transformerat ett traditionellt museum till ett modernt museum. Men det handlar också om att vara relevant i sin samtid och hur man är angelängen för en bredare publik. Vi förutsätter att alla tycker att teknik är kul. Så vi pratar lika engagerad om barns idéer som vi talar om partikelfysik. Vi är väldigt måna om och tänker att både tjejer och killar är intresserad och kan vara intresserad av teknik, så man inte trillar i sådana könsmässiga fällor.

Här finns det någonting för alla i familjen, oavsett om man är barn eller vuxen så kommer man hitta spännande saker att göra och att få spännande nya tankar och idéer. Man kan tillbringa allt från en kort stund till en hel dag på museet. Det är en riktigt ”coolt place”.

Max Nöje:  Vad är Tekniska museets vision?

Ann Follin: Vi jobbar med innovation. Det är det som museet egentligen alltid har varit uppbyggd till. Det är det vi har samlat, det är det vi visar, det vi vill diskutera och aktivera hos människor. Vi vill stimulera innovationskraften, påhittigheten och självförtroendet. Vi bygger självförtroende hos barn, unga, mammor, pappor oavsett kön därför att vi ser att det behövs. Ska vi ta tag i alla de här utmaningarna som vi har i vårt samhälle så behöver vi få fler människor att jobba med teknik och utveckla nya lösningar. Så det är utgångspunkten för det vi gör. 

Det är vår vision. Vi ska vara alla små geniers favoritställe. Det är det vi har fokus på hela tiden. Och på vår hemsida har vi en bild på lilla Ebba 4-år, mini-Einstein.  Vi vann en reklamtävling med den för några år sedan, där vi brädade stora giganter som Microsoft i finalen. Det här är också på något sätt att vara den lilla kreativa uppstickaren.

Vi bör vara fler som engagerar oss i den här tekniken därför vi på några års sikt kommer stå inför flera utmaningar vi måste tackla som handlar om miljö, demografi och hälsa och överhuvudtaget hur vi använder jordens resurser.

Max Nöje:  Kan du berätta om den kommande Science Center utställningen i höst?

Ann Foliln: I år kommer vi att öppna en stor ny Science Center utställning som har temat ”Den Skapande Hjärnan” och det är den största satsning som vi har gjort. Den kommer vara ett 2000m2 stort lärande laboratorium. Det handlar inte om hjärnan som biologiskt varelse utan mer som kreativ kapacitet och hur vi använder hjärnans förmågor, hur vi kombinerar dem, hur vi tränar dem, hur vi kan träna hjärnan för att bli ännu mer påhittade, uppfinningsrik och innovativ.

Detta är ett otroligt intressant projekt som vi har arbetat med i flera års tid. Tillsammans med internationella parter och leverantörer så byggs det nu olika interaktiva stationer där besökare kan testa, pröva och utforska sina sinnen.

Vi gör det med en väldig hög ambitionsnivå för att alla, oberoende av funktionsförutsättningar, ska kunna ta del av det här. Det kan vara både fysiska och kognitiva funktionshinder. Vi har lagt väldigt mycket tid på att utveckla det här Science Center. Man kommer att t.ex. skulptera virtuellt i luften, måla med ögonen. Det är en teknik som heter ”eye-tracking”  som utvecklats av ett svenskt företag som heter Tobii..  Vi använder tekniken för att förstärka sinnena och mycket mer.

Max Nöje:  Kan du berätta varför Science Centerns dörr har formen av ett enormt öra?

Ann Follin: Man går in genom örat, vilket är helt logiskt att man går in i den skapande hjärnan genom ett stort öra. Det viktigaste budskapet med örat är att man alltid utvecklar sin hjärna. Det är aldrig för sent att börja träna hjärnan. En del gillar att göra, andra titta, att lyssna, att observera och här är budskapet att "jag kan om jag vill, utifrån mina förutsättningar". Så byggs självförtroende, ett tekniskt och ett entreprenöriellt självförtroende. Det är vad vi vill göra. Vi har involverat över 200 personer i någonting som heter ”co-creation” från idéstadiet till att vi började fundera vad det här skulle innehålla.

Den här utställningen ska bygga vad man gör tillsammans. Det är inte så att familjer kommer in och dumpar barnen och går sedan går föräldrarna och fikar. Här lär man tillsammans

Vi försöker att okomplicerat och entusiastisk prata om all typ av teknik, och vi vidgar teknikbegreppet eftersom teknik finns i allt.

Max Nöje:  Hur får ni in samlingar på Tekniska museet?

Ann Follin: Vi gjorde för några år sedan ett projekt då vi frågade svenska folket om hjälp. Så vi ställde frågan till både barn och vuxna: Vilken tycker du är den viktigaste innovation genom tiderna?  Då vi fick vi en lång lista och utifrån den skapade vi en top-100-lista. De innovationerna har vi ställt ut, och det kommer hela tiden ett flöde av förslag på vad vi borde ställa ut. Listan förändras hela tiden även om det finns en och annan ohotad innovation, t.ex. datorn, bilen och antibiotikan. I den utställningen finns det riktigt gamla innovationer som kunskapen att faktiskt framställa metall, men även de absoluta senast innovationer. Där finns det både tjänst-innovationer och sociala-innovationer. Så allt är inte saker och produkter utan man vidgar begreppet beroende på hur man ser på vad en innovation är.

Vi bygger ut vår samling. Vi har omkring 55-60 000 föremål i vår samling och flera hundratusen fotografier, och 100.000 arkivalier, ljudband och filer. Så det är väldigt lite vi visar och därför viktigt att göra olika tematiska utställningar och kunna alternera. En stor del av samlingen har kommit till i början av museets historia. Idag är vi väldigt restriktiva av vad vi tar in. Idag tar vi in runt 200 objekt per år och behöver vara väldigt noga och har tydliga kriterier på vad vi väljer. Vi tar in har vi ett väldigt långsiktigt ansvar för det vi tar in: att bevara och sköta om.

Foto & reporter:  Cristina Funke

Tekniska Museet
Adress: Museivägen 7, Gärdet i Stockholm
Buss 69 till Museiparken
Öppettider: Alla dagar kl. 10-17. Ons. till kl. 20
Telefon: 08-450 56 00



Tipsa en vän


info@maxnoje.se

Arkiv